Більшості звичайних людей вважають мікроелектроніку надто складною для розуміння - десятки деталей: резистори, діоди, конденсатори, транзистори, мікросхеми, які поєднані між собою переплетінням дротів та доріжок на платах. Разом з тим мікроелектроніка стала невід’ємною частиною життя в сучасному високотехнологічному суспільстві, адже електронні пристрої оточують нас, вони є практично у будь-якому більш-менш складному побутовому пристрої - мобільний телефон, телевізор, пральна машина, навіть автомобіль сьогодні не зможе працювати без мікропроцесореного керування.
Чи хотіли б ви створити власний електронний пристрій - гірлянду з "біжучими вогнями", цифровий кодований замок, дистанційний пульт для керування побутовими пристроями, систему для автоматичного поливання квітів, навіть невеликого робота? Повірте, це не складно, якщо ви скористаєтесь Arduino.
Arduino - це маленька плата з процесором, по потужності порівняним з комп’ютерами кінця 90-их років. У неї є контакти, до яких можна підключати будь-які пристрої: моторчики, лампочки, сенсори, роутери, динаміки. Для керуваня всім слід написати просту Arduino-програму і завантажити її на плату через USB.
Arduino - електронний конструктор про який ви мріяли, та зручна платформа швидкої розробки електронних пристроїв для новачків і професіоналів. Платформа користується величезною популярністю в усьому світі завдяки зручності і простоті мови програмування, а також відкритої архітектури і програмного коду. Пристрій програмується через USB без використання програматорів.
Arduino дозволяє комп'ютеру вийти за рамки віртуального світу у фізичний і взаємодіяти з ним. Пристрої на базі Arduino можуть отримувати інформацію про навколишнє середовище за допомогою різних датчиків, а також можуть управляти різними виконавчими пристроями.
Мікроконтролер на платі програмується за допомогою мови Arduino (заснований на мові Wiring) і середовища розробки Arduino (заснована на середовищі Processing). Проекти пристроїв, засновані на Arduino, можуть працювати самостійно, або ж взаємодіяти з програмним забезпеченням на комп'ютері (напр.: Flash, Processing, MaxMSP). Плати можуть бути зібрані користувачем самостійно або куплені в зборі. Програмне забезпечення доступне для безкоштовного скачування. Вихідні креслення схем (файли CAD) є загальнодоступними, користувачі можуть застосовувати їх на свій розсуд.
У 2006 Arduino отримала визнання в категорії Digital Communities на фестивалі Ars Electronica Prix.

- Copyright © Основи мікроелектроніки в школі