Під час роботи з Arduino може виникнути ситуація коли щось піде “не так” - не запуститься програмне середовище, виникнуть помилки при компіляції скетча чи при його вивантаженні на плату, скетч може працювати неналежним чином або навіть зовсім не виконуватись, у крайньому випадку може не працювати і сама плата.
У пошуках проблеми вам слід дотримуватися трьох правил - розуміння того як працює ваша схема, вміння поділити проблему на складові частини, застосування виключень, якщо ви впевнені в тому, що окремий компонент працює належним чином.
Так як будь-який проект на основі Arduino складається з програмного й апаратного компонентів, то для пошуку причини ваших неприємностей варто почати з діагностики стану плати.

Проблеми з апаратним забезпеченням

При виникненні будь-яких неполадок спочатку варто перевірити справність плати Arduino:
  • впевніться що комп'ютер ввімкнений і плата Arduino приєднана кабелем до роз'єму USB комп'ютера. .
  • якщо світлодіод, позначений "PWR" світиться, то це означає що комп'ютер подає живлення на плату. Якщо світлодіод світиться слабо, то можливі проблеми з живленням — варто спробувати інший кабель USB, поміняти на інший USB-порт комп'ютера (часто виникають проблеми з портами, які розташовані на лицевій панелі комп’ютера), перевірте чи не пошкоджений роз'єм USB плати Arduino.
  • якщо ви використовуєте зовнішнє джерело живлення для старої плати Arduino (Extreme, NG або Diecimila), упевніться що джерело живлення підключене та перемичка "SV1" замикає два ближніх до роз'єму живлення контакти.
  • для перевірки функціонування плати, відкрийте приклад "Blink" (мигання світлодіодом) який поставляється з IDE Arduino та вивантажіть його на плату - світлодіод на платі повинен почати мигати.
Якщо всі описані кроки пройшли успішно, можна бути впевненим що плата Arduino справна і працює коректно.
Якщо світлодіод "PWR" гасне після приєднання плати Arduino провідниками від 5 V і GND до негативної і позитивної шин макетної плати - негайно їх від’єднайте, це означає що у вашій схемі є "коротке замикання". Коли таке трапляється, ваша плата споживає занадто великий струм і для захисту мікроконтролера живлення автоматично вимикається (автоматичний “запобіжник” ввімкнеться якщо ви усунете причину “короткого замикання”).
Якщо у на макетній платі виникло “коротке замикання”, то варто перевірити всю схему — як правило, це означає що десь з’єднані лінії живлення 5 V і GND. Також це можливо при використанні пошкоджених деталей (“пробитих”, тобто з мінімальним опором). Перегляньте принципову схему, “підозрілі” деталі варто перевірити за допомогою тестера.
Якщо ваша схема поводить себе “дивно” в різні випадкові моменти часу, спробуйте точно визначити момент, в який неполадка трапляється і що її могло викликати.

Проблеми з IDE

Іноді у вас можуть бути проблеми з використанням інтегрованого середовища розробки Arduino, зокрема, в Windows.
Якщо ви отримуєте помилку при подвійному клацку по значку Arduino, або не відбувається взагалі нічого, спробуйте запустити середовище подвійним клацком по значку файла run.bat у папці Arduino — це є альтернативним способом запуску Arduino.
Середовище Arduino працює з СОМ-портами з номером менщим ніж 10, тож можуть виникнути проблеми, якщо операційна система Windows призначить COM-порту для Arduino номер COM10 або більше. Якщо таке сталося, зазвичай ви можете змінити налаштування операційної системи, призначивши порту Arduino менший номер порту. Для цього спочатку відкрийте Диспетчер пристроїв, натиснувши кнопку "Пуск", клацнувши правою кнопкою на "Комп'ютер" (Vista) або "Мій комп'ютер" (XP) і вибравши "Властивосты”(“Свойства"). У Windows XP клацніть на "Устаткування" та виберіть "Диспетчер пристроїв". Для Vista клацніть "Диспетчер пристроїв" (він розташований в списку додатків в лівій частині вікна).
Перейдіть до списку "Порти (COM і LPT)". Знайдіть пристрій, який ви не використовуєте і має номер COM9 або нижче. Правою кнопкою мишки клацніть на ньому і виберіть "Властивості". Потім виберіть закладку "Параметри порту" і натисніть кнопку "Додатково ...". Встановіть номер COM-порту в COM10 або вище, натисніть "ОК" і ще раз "ОК" щоб закрити вікно "Властивості".
Тепер зробіть теж саме з послідовним портом USB, який представляє Arduino, з однією відмінністю - встановити номер порту COM (COM9 або нижче), який ви тільки-що звільнили.
Якщо ці підказки вам не допомогли, або у ваша проблема не описана вище, перегляньте сторінку усунення неполадок Arduino: www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting .

Як одержати допомогу?

Якщо ви не можете усунути неполадки при роботі з Arduino власноруч, то варто попросити про допомогу у спільноти Arduino .
Порядок дій при помилках
  1. Зкопіюйте текст повідомлення про помилку (у вікні консолі-монітора, чорного кольору), вставте цей текст у рядок запиту пошукової системи (Google, Bing, Яндекс) — досить часто таким чином можна швидко знайти відповідь у чому помилка і правильно налаштувати середовище чи виправити ваш скетч.
  2. Якщо попередній крок не приніс успіху, то варто звернутися до інших, більш кваліфікованих користувачів Arduino на спеціалізованих форумах, таких як http://arduino.ru/forum, http://robocraft.ru/forum/, http://forum.amperka.ru/, http://forum.digisoft.org.ua/index.php?/forum/41-arduino/
  3. Далі перейдіть на головний сайт проекту www.arduino.cc і перегляньте часті запитання та відповіді на них (FAQ, www.arduino.cc/en/Main/FAQ ), потім відвідайте Вікі-сторінку "Дитячий майданчик" (Playground, www. arduino.cc/playground ).
  4. Якщо ви все ще не можете знайти відповідь, пошукайте на головному форумі спільноти - http://arduino.cc/forum/ .
  5. Якщо він не містить відповіді, задайте в форумі питання. Обирайте відповідний розділ форуму для свого питання: є розділи щодо проблем з програмним чи апаратним забезпеченням. Дайте якомога більше інформації:
  • Яку Arduino ви використовуєте?
  • Яку операційну системи ви використовуєте для запуску Arduino IDE?
  • Дайте опис того, що ви хочете зробити. Вкажіть посилання до баз даних нестандартних компонентів, якщо такі використовуються.
Кількість відповідей залежить від того, як ви сформулюєте своє питання.

- Copyright © Основи мікроелектроніки в школі