Компанія IO Rodeo розробила комплект для досліджень коливань маятника, який кожен може без проблем відтворити в умовах школи. До комплекту входить запрограмований мікроконтролер Arduino, який виконує функції збору даних та розрахунку періода коливань маятника, результат відображається на РК-дисплеї - це означає, що ніяких комп'ютерів чи ноутбуків для проведення досліджень не потрібно. Налаштування приладу займає приблизно 10-15 хвилин, після того як устаткування встановлене, дані можуть бути зібрані відразу. В основі конструкції три частини (окрім мікроконтролера з дисплеєм): маятник, фотосенсор та штатив. Маятник встановлюється безпосередньо над фотосенсором, а штатив повинен мати таку конструкцію яка дозволяла б легко змінювати довжину підвісу маятника, залишаючи його  "тягарець" в зоні дії фотосенсора. До комплект входить набір з семи маятників різної маси. Надане програмне забезпечення може бути модифіковане для проведення нових експериментів з механіки, використовуючи фотосенсор.

Склад набору

Комплект зображений на малюнку, його вміст:
  1. Плата розширення Arduino;
  2. 9 В батарея зі з'єднувальним кабелем;
  3. Набір із семи алюмінієвих важків для створення маятників різної маси - в діапазоні від 2 г до 30 г;
  4. Фотосенсор  для реєстрації руху маятника. Це недорогий датчик, що складається з інфрачервоного (ІЧ) діода і фототранзистора встановлених в корпус з чорного пластика  як показано на малюнку. ІЧ-промінь детектується фототранзистором на протилежній стороні від інфрачервоного діода.
  5. Набір з 3 монтажних платформ;
  6. USB-кабель для програмування Arduino;
  7. 2,5 м тонка мотузка для підвісу маятника.

Зображення вміст комплекту датчиків маятника.
 

Датчик-фотосенсор.  
A. ІЧ-промінь не заблокований будь-якого об'єкта, напруга висока. 
B. ІЧ-промінь заблокований (висить маятник), низька напруга.

Плата розширення

Плата розширення використовується для збору даних від датчиків. Версія 2.0 плати розширення має мікроконтроллер Arduino Nano, графічний РК-дисплей для відображення даних в режимі реального часу, потенціометр для керування підсвічуванням РК-дисплея, роз'єм живлення для виконання експериментів з джерелом живлення або 9В батареєю і 4-контактний роз'єм для підключення фотосенсора. Зверніть увагу на червоний світлодіод в положення D1 - індикатор горить, коли напруга низька, тобто коли промінь через фотосенсор заблокований. Коли маятник гойдається через фотосенсор, то світлодіод на платі блимає. Це хороший візуальний спосіб перевірки того, що фотосенсор і Arduino функціонують нормально.


Відкрите апаратне забезпечення - файли дизайну плати публікуються IO Rodeo під відкритою ліцензією (Creative Commons Attribution). Плату розширення було розроблено з використанням KiCad (програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом для створення друкованих плат). Дизайн файлів, включаючи файли KiCad, схеми, Gerber-файлів і специфікації можна знайти на сторінці http://www.iorodeo.com/content/sensor-expansion-board-v2 . Схема для плати розширення:

Експериментальна установка

Повна специфікація на все обладнання в цьому комплекті, а також файли проекту для трьох платформ лазерного різання можна знайти за адресою: http://www.iorodeo.com/content/DIY/pendulum .


Проведення експерименту та отримання даних

Підключіть кабель від фотосенсора до білого 4-контактного роз'єму на платі розширення та підключіть живлення (9 В батарею). Через кілька секунд на дисплеї буде короткочасно відображено повідомлення: Pendulum експеримент, IO Rodeo Inc . Через кілька секунд, р на РК-дисплеї буде відображено розрахунковий період коливань маятника в у секундах. Для проведення досліду слід відхилити маятник на невеликий кут і відпустити. Під час коливання маятника через фотосенсор, період повинен відображатися, як показано на малюнку.

Приклади досліджень та отриманих результатів

Вивчення взаємозв'язку між довжиною маятника та періодом коливань маятника

Лабораторна установка дозволяє легко змінювати довжину підвісу маятника. Зверніть увагу, що довжина маятника - це відстань від верхньої частини маятника до центру мас маятника.



Вимірювання довжини маятника.
Нижче наведені приклади даних, зібраних для різних довжин маятника, а також відмінності від теоретичного значення.
  Довжина маятника (м) Період коливань (с) Різниця (% від теоретичного)
0,4635 1,367 0,09
0,3835 1,246 0,29
0,2835 1,072 0,37
0,1925 0,881 0,09
0,1505 0,780 0,23
0,0975 0,614 1,90

Вивчення взаємозв'язку між масою маятника та періодом коливань маятника

До набору входить набір важків різної маси, вони можуть бути використані для вивчення взаємозв'язку між масою маятника та періодом його коливань.


Нижче наведені приклади даних, зібраних з використанням семи різних мас маятника з комплекту, а також відмінності від теоретичного значення.
Маса (г) Період коливань (с) Різниця (% від теоретичного)
2,6 1,236 0,39
5,4 1,267 0,08
9,3 1,270 0,16
14,3 1,270 0,16
20,3 1,270 0,16
27,5 1,270 0,16
34,4 1,270 0,16

Експериментальне визначення g

Рівняння для визначення періоду коливань маятника:

де T = період коливань маятника у секундах,  L = довжина маятника в метрах.
За допомогою рівняння маятника і отрманих даних періоду коливань можна експериментально визначити значення g.

Програмне забезпечення та програмування

До набору входить Arduino Nano із заздалегідь запрограмованою прошивкою для розрахунку періоду маятника і відображенням значення на РК-дисплеї. Це програмне забезпечення можна завантажити з веб-сайту IO Rodeo: http://www.iorodeo.com/pendulum_lab/software/lcd_photogate

Як бачите експериментальна установка не складна і може бути легко відтворена в умовах шкільного кабінету фізики. Мікроконтролер Arduino  може бути практично будь-яким (зверніть увагу на маркування виводів!), замість плати розширення можна використати монтажну плату (bredboard), фотосенсор легко виготовити з доступних деталей, прошивка завантажується з сайту виробника. Якщо у вас відсутній РК-дисплей, то можна результати передавати в комп’ютер по послідовному інтерфейсу.  

Джерело: http://archive.iorodeo.com/sites/default/files/aug_31_usermanual_0.pdf

- Copyright © Основи мікроелектроніки в школі