Сервопривід є дуже важливим елементом при конструюванні різних виконуючих механізмів, де необхідно здійснювати його поворот на певний кут, сервомеханізми є однією з найважливіших частин при створенні роботів.


Сам сервопривід являє собою електричний двигун, який керується мікросхемою-контролером, оберти двигуна передаються через систему шестерень на виконуючий пристрій.
Для роботи з сервоприводом Arduino пропонує готову “бібліотеку”, в якій прописані функції для керування сервомеханізмом. Робота з сервоприводом без цієї бібліотеки є досить складною для початківця.

Наступна програма є дуже простою та наочною. Розпочинати слід з “підключення” файлу-”біблотеки” функцій для роботи з сервомеханізмом, він містить всі необхідні команди для керування сервоприводом. Далі ми повинні створити об'єкт типу "servo" - це буде servoMain надалі ми будемо працювати з ним. В servoMain.attach ми вказуємо, що сервопривод підключений до виводу 9 контролера.

Тепер все готово і ми можемо посилати команди для керування сервоприводом. В головній функції ми даємо різні команди для серводвигуна, обов’язково витримуючи паузи між командами.
/* Arduino Servo */ #include <servo.h> Servo servoMain; // Обьект Servo void setup() { servoMain.attach(9); // Servo приєднаний до 9 вивода } void loop() { servoMain.write(45); // Повернути серво ліворуч на 45 градусів delay(2000); // Пауза 2 сек. servoMain.write(0); // Повернути серво ліворуч на 0 градусів delay(1000); // Пауза 1 сек. servoMain.write(90); // Повернути серво на 90 градусів.Центральна позиція delay(1500); // Пауза 1.5 сек. servoMain.write(135); // Повернути серво праворуч на 135 градусів delay(3000); // Пауза 3 сек. servoMain.write(180); // Повернути серво праворуч на 180 градусів delay(1000); // Пауза 1 сек. servoMain.write(90); // Повернути серво на 90 градусів. Центральна позиція delay(5000); // Пауза 5 сек. } </servo.h>
Використовуваний сервопривід містить 3 дроти: чорний, червоний і оранжевий (або білий). Схема під'єднання до Arduino наступна: чорний дріт приєднуємо до виводу Arduino 0V, червоний до Arduino 5V і помаранчевий / білий до 9 виводу Arduino.

- Copyright © Основи мікроелектроніки в школі