Створення робочої схеми є динамічним процесом, який, напевне, буде включати в себе заміну окремих компонентів (радіодеталей — резисторів, конденсаторів і тюпю) та типу їх з’єднання до тих пір поки схема не стане функціонувати у відповідності до ваших вимог. Для кращої роботи варто використовувати таку систему, що дозволяє легко змінювати з'єднання між окремими компонентами найшвидшим, найбільш практичним і найменш руйнівним способом. Такі вимоги повністю виключають пайку, яка є досить тривалою процедурою і пов’язана з нагріванням деталей кожного разу, коли ви їх встановлюєте чи видаляєте, що в сою чергу, може призвести до їх пошкодження від перегріву.
Найбільш оптимальним способом швидкого прототипування схеми є використання такого пристрою як безпаєчна макетнаї плата (bredboard). Це невелика пластикова пластина з великою кількістю отворів, кожен з яких містить пружинний контакт. Ви можете вставити ніжку компонента в один з отворів і отримати електричний контакт з усіма отворами, розташованими в тій же вертикальному ряду отворів. Кожний отвір знаходиться на стандартній відстані 2,54 мм від інших.
Оскільки у більшості електронних компонентів ніжки (їх ще називають "пінами") розташовані зі стандартним кроком, деталі з будь-якою кількістю ніжок легко встановлюються в гнізда макетної плати. Зверніть увагу на з’єднання в макетній платі - верхній і нижній горизонтальні ряди (на малюнку вони виділені червоним і синім кольором і можуть бути позначені символами "+" і "-") з'єднані горизонтально і використовуються для підключення живлення по всій платі, тобто якщо вам потрібно живлення або “земля”, їх можна швидко отримати, з’єднавши перемичкою (короткий відрізок дроту для з'єднання двох точок схеми), інші отвори з’єднані вертикально (дивіться малюнок), з розривом посередині макетної плати (він призначений для встановлення мікросхем - якщо ви встановите в плату мікросхему,то в неї не будуть замкнуті ніжки з двох сторін).











- Copyright © Основи мікроелектроніки в школі